Hoe word je een erfgoedheld? Laat je inspireren door erfgoedhelden en hun initiatieven. Hier vind je inspiratie over hoe je je kan verenigen, wat een bundeling van krachten kan teweegbrengen en hoe je je impact kan vergroten.
In Antwerpen bouwt PAKT mee aan de stad van de toekomst
PAKT, dat is een ‘hotspot én hutsepot van ondernemers en stadslandbouwers die het hart van Antwerpen voeden met creativiteit en culinaire experimenten’. Mede-oprichter Stefan Bostoen gaf ons meer uitleg over dit fascinerende project op een gerestaureerde industriële site.
Georges Stienlet maakt van Het Schip terug het kloppende hart van de gemeenschap
In Nerm, een klein gehucht van Hoegaarden, vind je Het Schip. Dit monumentale pand uit de 18de eeuw stond er jarenlang verwaarloosd bij, tot buurtbewoner Georges Stienlet het van de ondergang redde. We spraken hem over zijn motieven, het restauratieproces en de herbestemming.
De Europese dimensie van het Vlaamse erfgoed: 30 inspirerende invalshoeken
2018 is het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed. In Vlaanderen vind je de Europese dimensie van ons erfgoed op uiteenlopende manieren terug. In dit artikel bieden we je 30 invalshoeken om met een Europese bril naar het eigen erfgoed te kijken.
De Hoorn: van vervallen brouwerij tot work space voor creatieve bedrijven.
In Leuven werd de voormalige brouwerij De Hoorn na jaren leegstand omgetoverd tot een bruisende work space voor bedrijven uit de creatieve industrie. Projectcoördinator Michiel Van Balen licht de visie achter het project toe en de boeiende financieringsmix die ze hiervoor hanteerden.
Mensen ervan overtuigen dat erfgoed onderdeel is van stadsvernieuwing, dat is onze doelstelling
Kris' visie op erfgoed voor een stad in de moeite waard om te leren kennen. Als voorzitter van de werkgroep Erfgoed, Landschappen en Stadsvernieuwing zet hij zijn passie voor erfgoed in voor de stad Eeklo. Maar hij steekt ook zelf de handen uit de mouwen! Lees hier zijn inspirerende verhaal.
Erfgoed op de lokale politieke agenda brengen? Bekijk hier de mogelijke vormen om dat te doen
Lokale besturen zijn steeds meer aan zet om beslissingen te nemen over onroerend erfgoed. Omdat politici in een schepencollege niet altijd grote deskundigen zijn, laten ze zich vaak bijstaan door ambtenaren-experten. Sommige gemeenten hebben ook een adviserend orgaan. Bekijk hier de mogelijke vormen.
Een erfgoedraad opstarten of een bestaande nieuw leven inblazen? Ga aan de slag met deze tips
Je wil graag meedenken over, op de hoogte zijn van lokale erfgoeddossiers en/of beleidsmakers adviseren over erfgoed. Dan is zetelen in een erfgoedraad misschien iets voor jou. Heeft jouw gemeente er al een? Of ben je die super enthousiasteling die zelf een wil oprichten? Ga aan de slag met deze tips.
Financiering van erfgoed: geslaagd of moeilijk huwelijk? 3 ervaringsdeskundigen getuigen en reflecteren.
Er zijn heel wat verschillende manieren om jouw erfgoedproject, groot of klein te financieren. Denk je alle mogelijkheden te kennen? Ga dat maar na op onze checklist en ga aan de slag. Wil je liever eerst enkele getuigenissen lezen van ervaringsdeskundigen? Lees dan hun ervaringen en tips in deze blog.
“We dromen van de bestemming maar we genieten van de reis”
Caroline Geerts wil samen met meer dan 100 vrijwilligers het Kasteel van Heers zichtbaar maken voor investeerders. En dat nemen ze letterlijk. Ze snoeien bomen, ruimen het kasteeldomein op, planten de boomgaard aan en organiseren activiteiten om het domein opnieuw aantrekkelijk te maken.
Gidsen en vrijwilligers houden kasteel van Horst springlevend tijdens sluitingsperiode
Het kasteel van Horst is voor onbepaalde tijd gesloten wegens beheerswerken. Dit wil niet zeggen dat het publiek niet meer kan genieten van het kasteeldomein. Lokale vrijwilligers en gidsen werkten een nieuwe, originele aanbod uit voor bezoekers.
Actiegroep Dement Oostende zet samen met de stad erfgoedeigenaars in de kijker
Actiegroep Dement Oostende reikt jaarlijks de prijs 'Het Gouden Pand' uit aan een opmerkelijke erfgoedeigenaar. Daarmee zet de vzw erfgoedzorg in de kijker en spoort men het stadsbestuur aan om een krachtdadig erfgoedbeleid te voeren.
Hoe waardevol zijn lokale erfgoedgemeenschappen?
De stuwende kracht om te zorgen voor ons erfgoed en er betekenis aan geven, komt steeds vaker vanuit een lokale gemeenschap. Deze erfgoedgemeenschappen spelen een belangrijke rol in de definiëring van erfgoed. Ook in het beleid heeft deze term ingang gevonden. Ontdek waar de oorsprong van deze term ligt.